Elinstallationer
I din lägenhet finns en elcentral med mätarskåp och huvudsäkringar som styr din bostad. Säkringsskåpet innehåller automatsäkringar och en jordfelsbrytare.
Samtliga eluttag är jordade.
Om du anlitar någon för att utföra arbete med el i din bostad - tänk på att alltid anlita en behörig fackman. Vissa åtgärder kräver även föreningens godkännande.
Automatsäkringar
Som även kallas dvärgbrytare är till för att skydda mot fel i den elektriska utrustningen. Fel kan förekomma i den fasta installationen i huset men oftare i lampor och andra apparater. Om en säkring bryter strömmen kan det bero på ett stadigvarande fel, tillfällig överbelastning (du har för många maskiner igång samtidigt) eller ett tillfälligt fel som t ex en glödlampa som går sönder.
En automatsäkring är tillslagen när brytaren pekar uppåt. Löser den ut pekar den nedåt.
Jordfelsbrytare
Jordfelsbrytaren skyddar dig och ditt hus mot farlig ström.
Om jordfelsbrytaren löser ut, slå på den igen och om detta löser problemet var det en tillfällig störning. Löser den ut direkt igen tyder det på ett fel. Testa att slå ifrån alla automatsäkringar och slå på jordfelsbrytaren igen. Sedan slår du på en säkring i taget och ser om jordfelsbrytaren löser. Till slut kan du eventuellt hitta var felet är. Lyckas du inte finna problemet gör du en felanmälan till förvaltare.
Drift och underhåll
På jordfelsbrytaren finns en provknapp som används för att kontrollera att jordfelsbrytaren är funktionsduglig. Kontrollera genom att trycka in knappen, återställ efter kontroll. Denna kontroll ska göras med högst 6 månaders mellanrum.
Lamputtag
Från och med den 1 april 2019 gäller en ny elsäkerhetslag. Den föreskriver bland annat att takuttag måste vara jordade precis som vägguttag varit länge. Det innebär att i din lägenhet sitter en nyare typ av lamputtag än vad många är vana vid. Det innebär att du behöver en ny typ av stickpropp på lamporna. I första hand vänder du dig till en lampaffär eller behörig elinstallatör för att byta ut stickpropp på äldre lampor.